Radiotherapie bij longkanker

Geconfronteerd worden met longkanker brengt veel vragen en onzekerheden met zich mee. Via deze weg proberen we een zo goed mogelijk beeld te geven over de mogelijke bijwerkingen van uw bestraling. We geven eveneens een aantal tips om deze bijwerkingen te voorkomen of draaglijker te maken. Radiotherapie werkt lokaal, dit wil zeggen dat de behandeling alleen effect heeft op de plaats waar u bestraald wordt. De bijwerkingen zijn doorgaans van tijdelijke aard. Aangezien de bestralingsdosis ook na het einde van uw behandeling een tijdje verder blijft werken, is het mogelijk dat de bijwerkingen pas na een aantal weken tot maanden volledig verdwijnen. De bijwerkingen verschillen van persoon tot persoon. Sommige patiënten hebben veel last, terwijl andere weinig of geen problemen ondervinden.

Mogelijke bijwerkingen bij bestraling van longkanker

Bijwerkingen ter hoogte van de huid

Door de huidige bestralingstechnieken die worden gebruikt tijdens uw behandeling worden huidreacties tot een minimum herleid. De kans is klein, maar het is mogelijk dat uw huid een lichte roodheid gaat vertonen naarmate de bestraling vordert. Ook kan de huid gevoeliger worden of kan er jeuk optreden. Indien u klachten heeft meldt u dit best aan de verpleegkundige.

Opgelet!: Bij het wassen is het heel belangrijk dat u rekening houdt met de LIJNTJES die op u werden aangeduid. Deze zijn van belang om u goed te positioneren tijdens de bestralingssessies en MOGEN zeker NIET VERWIJDERD WORDEN.

Vermoeidheid

Vermoeidheid is een vaak voorkomende bijwerking die afhangt van verschillende factoren. Meestal neemt de vermoeidheid toe naarmate de behandeling vordert. Vaak is vermoeidheid het gevolg van een samenloop van omstandigheden die enorm veel energie vragen van uw lichaam:

  • De combinatie van verschillende behandelingen.
  • Het fysische herstel van uw lichaam.
  • De emotionele en psychologische stress die gepaard gaat met het verwerken van uw ziekte.
  • Veranderingen in uw dagelijkse routine, het dagelijks naar uw bestralingsbehandeling komen.

Probeer een goed evenwicht te vinden tussen rust en actieve momenten. Veel rusten kan soms een omgekeerd effect hebben waardoor u zich nog vermoeider gaat voelen. Zorg voor een goede nachtrust. Probeer de dagelijkse dingen die u zelf nog kan te doen en aarzel niet om hulp te vragen als het wat moeilijker gaat. Luister naar uw lichaam en las rustpauzes in wanneer u voelt dat het nodig is. Probeer te ontspannen, zorg voor een gezonde voeding en drink voldoende (1.5 tot 2 liter per dag). Soms kan het zijn dat u het op emotioneel en relationeel vlak heel moeilijk heeft tijdens uw behandeling. Een gesprek met de psychologe kan u en/of uw familie op dit moment enorm veel steun en rust bieden. Indien u dit wenst kunnen wij steeds een afspraak voor u regelen.

Pijn bij het slikken

 Bij bestraling van de longen is het mogelijk dat de slokdarm binnen het bestraalde gebied valt. Hierdoor kan er achter het borstbeen pijn ontstaan bij het slikken.

Hier zijn alvast een aantal adviezen die u kunnen helpen de pijn bij het slikken te verzachten:

  • Vermijd grof of hard voedsel. Hierdoor kan irritatie en pijn ontstaan. Gebruik zacht en vochtig voedsel, waardoor het slikken beter gaat. U kan het voedsel fijn maken en saus, jus, gesmolten boter… toevoegen. Het is beter om regelmatig kleine hoeveelheden per dag te eten dan drie keer per dag een grote hoeveelheid. Eet met kleine hapjes en kauw goed en langzaam.
  • Vermijd tabak, alcohol, te sterk gekruide of gezouten voedingsmiddelen, zure of belegen etenswaren en koolzuurhoudende of hete dranken.
  • Eet veel zuivelproducten. Deze zijn gemakkelijk om te slikken en zijn ook voedzaam.
  • Bij pijn kan u steeds de radiotherapeut raadplegen. Deze kan u dan de gepaste medicatie voorschrijven.